وبسایت نشریه پیوست در تاریخ ۱۱ تیر ۱۴۰۱ گزارشی تهیه کرده درباره کارزار اعتراض عملی به اختلالات اینترنت که در آن با من و سعید سوزنگر (نویسنده این کارزار) گفتگویی داشته است. این کارزار از کاربران دعوت کرده است که اختلالات اینترنت را با هشتگ و از طریق سامانه ۱۹۵ گزارش دهند تا گستردگی آنها قابل استناد شود. اینجا بخش مربوط به مصاحبهام را عینا بازنشر میکنم:
وضعیت اینترنت را با speedtest نسنجید
حامد بیدی، مدیر کارزار، در مورد این کمپین میگوید: دو راهحل اجرایی در کمپین پیشنهاد شده است، یکی اینکه اختلالها با هشتگ اختلال اینترنت در شبکههای اجتماعی اطلاعرسانی شود و دوم اینکه در سامانه ۱۹۵ هم ثبت شود تا اینها به عنوان شواهدی به دولت نشان داده شود.
بیدی باور دارد اسپیدتست نمیتواند شاخص درستی برای سنجش وضعیت اینترنت در کشور باشد. او در این باره توضیح میدهد: در برابر این اختلالهای فراگیر، دولت و وزیر ارتباطات معمولاً ملاک را اسپیدتست گوشیهای شخصی قرار دادهاند. اسپیدتست نمیتواند برای اختلال فراگیری که گاهی روی یک پورت خاص یا یک سابدامین خاص- که نقش یک استوریج محتوا را دارد- رخ میدهد ملاک خوبی باشد. گاهی حتی یک کد جاوا اسکریپت روی سایتی لود نمیشود و باعث اختلال یا کندی میشود. اینها چیزی نیست که بشود با اسپیدتست سنجید.
هدف اصلی مسدود کردن فیلترشکنهاست
در بخشی از این کمپین با اشاره به فیلترینگ از مسئولان درخواست شده از این سیاست دست بکشند. البته طبق گفته بیدی، مخاطب این مطالبه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه نیست. او در این باره میگوید: امیدواریم مسئولان با شنیدن صدای اعتراض مردم از فیلترینگ گسترده دست بکشند و زمینه بهبود ارتباط و بهرهگیری از تکنولوژیهای جهانی را فراهم کنند چراکه فیلترینگ با هیچ بهانهای قابل توجیه نیست، نه حمایت از تولید داخل و نه کنترل آسیبهای اجتماعی!
برای اینکه بتوانند فیلترشکنها را مختل کنند و بعضی شبکههای اجتماعی را از کار بیندازند چیزهایی را فیلتر میکنند که منجر به اختلال در سایر بخشها میشود.
مدیر استارتآپ اجتماعی کارزار این مطالبه را اینطور تشریح میکند: بحث فیلترینگی که در این نامه عنوان شده به خاطر فیلتر کردن یکسری پورتها و مسیرها و نرمافزارهای خاص است. به زبان ساده برای اینکه بتوانند فیلترشکنها را مختل کنند و بعضی شبکههای اجتماعی را از کار بیندازند چیزهایی را فیلتر میکنند که منجر به اختلال در سایر بخشها میشود. این اتفاق زیاد افتاده است؛ مثلاً یک بار آدرس یکی از سرورهای گوگل را فیلتر کرده بودند که آن سرور فایلهای دیگری از جیمیل را میزبانی میکرد و جیمیل هم از کار افتاد.
او ادامه میدهد: چند وقت پیش نسخه AMP برخی سایتهای خبری را که نسخه سبکشده سایتها روی موتور جستوجوی گوگل است فیلتر کرده بودند و این باعث شده بود حتی سایتهای فارس و تسنیم هم از دسترس خارج شوند. در واقع منظور چنین اختلالهایی است و هدف اصلی کارزار رفع فیلتر مثلاً فیسبوک یا تلگرام نیست. در چنین مواردی به خاطر فیلتر کردن یک قسمتی مشکلی در بخشهای دیگر به وجود میآورند. تقریباً میشود گفت انگیزه اصلی، مختل کردن ویپیانهاست.
مسئولان حسن نیت خود را ثابت کنند
بیدی در پاسخ به این پرسش که آیا این گفته وزیر ارتباطات را قبول دارد که «توسعه شبکه در بلندمدت اتفاق میافتد» گفت: ما هم باور داریم که توسعه شبکه در بلندمدت اتفاق میافتد اما از این مساله به عنوان تنها و بزرگترین دلیل، سوءاستفاده میشود. این ناشی از عدم شفافیت کافی مسئولان است. هنوز حتی آماری از افزایش نیاز پهنای باند بینالمللی منتشر نشده است، اینکه دولت چقدر درخواست داده و شورای عالی فضای مجازی چقدر موافقت کرده است. اخباری هم در گذشته مبنی بر مخالفت شورای عالی فضای مجازی با افزایش پهنای باند شنیده شده است.
بیدی میگوید: این آمارها ارائه نمیشود تا بتوانیم صداقت مسئولان را محک بزنیم. باید بفهمیم این مسائل به خاطر این است که تعمداً پهنای باند بینالمللی را افزایش ندادهاند یا به خاطر زیرساخت شبکه است. وقتی به واسطه رفتارهای گذشته شفافیت وجود ندارد، حساب را بر بدبینی میگذاریم.
بنیانگذار کارزار همچنین میگوید: خود آقای وزیر هم در گفتوگوی تلویزیونیشان اشاره کردند که پهنای باند بینالملل را کاهش ندادیم. کسی نمیگوید کاهش یافته است بلکه باید نسبت به نیاز روز زیاد شود. اینجا نقطهای است که به خاطر ابهامی که وجود دارد ما اعتمادی به حرفهای گفتهشده نداریم.
به واسطه تجربه تلخ طرح صیانت، حاکمیت حداقل در حوزه اینترنت مردم را به اندازه کافی بدبین کرده است.
بیدی از حاکمیت میخواهد ذهنیت مردم را نسبت به مدیریت فضای مجازی تغییر دهد: به واسطه تجربه تلخ طرح صیانت، حاکمیت حداقل در حوزه اینترنت مردم را به اندازه کافی بدبین کرده است. به بخشهای مختلف حاکمیت پیشنهاد میکنم ابتدا حسن نیت خود را از طریق رفع فیلتر شبکههای اجتماعی که کاملاً بیمورد فیلتر شدهاند ثابت کنند، مانند توییتر یا یوتیوب. این باعث میشود حسن نیتی که ادعا میکنند را باور کنیم. بعد کارهای توسعهای را انجام دهند یا حتی تعرفهها را گران کنند. در این صورت بدبینی فعلی مردم کمتر میشود و باور میکنند اینها تنها به دنبال قطع و فیلترینگ نیستند و به فکر اولویتهای مردم هم هستند. اما تا وقتی که حسن نیتی ثابت نشود مردم بدبین میمانند و حق هم دارند.
برای مطالعه متن کامل این گزارش و شرح اختلالات فنی اینجا را بخوانید.
دیدگاهتان را بنویسید